Array ( ) Array ( [lang] => [lap] => hirek [nid] => robogok-tavaszi-karbantartasa ) Robogóbontó - új és használt robogók, alkatrészek, idomok, blokkok forgalmazása
Robogóbontó
Jelenleg a kosárban 0 termék van
Bontott alkatrész kereső
KÉRDÉSE VAN?
HÍVJON!
+36 20 581-2464
Új alkatrész kereső


Keresés cikkszámra


Blog
A gyújtógyertya
Ebben a cikkben pár mondattal a gyújtógyertya tulajdonságait szeretnénk ismertetni. Néhány hasznos információval segítünk, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy a gyertya hosszú életű legyen és a motor kifogástalanul működjön.
Robogó vásárlási tanácsok
Friss bontás
Kezdőlap > Aktualitások > Robogók tavaszi karbantartása

Robogók tavaszi karbantartása

A tavasz beköszöntével a motortulajdonosok ismét áldozhatnak gyönyörű hobbijuknak, azonban ahhoz, hogy az élmények garantáltan pozitívak legyenek, elengedhetetlen a motorok tavaszi karbantartása. A kényszerű téli pihenő után minden motorbicikli fokozott gondoskodást igényel, de meg is hálálja a hozzáértő ápolást. Cikkünk főleg robogó tulajdonosoknak szól, de a többi motoros is találhat néhány jó tanácsot írásunkban.

A karbantartást kezdjük az akkumulátor szemrevételezésével. Ha az akkut télire csepptöltő gondjaira bíztuk, akkor tavasszal jó állapotban lesz, hiszen a csepptöltők folyamatosan figyelik az akkumulátor állapotát, és annak megfelelően töltenek. Akinek nincs lehetősége csepptöltőt használni, ne hanyagolja el az akkut egész télen, hanem indítsa be kéthetente a motorját. A 2-3 hónapig nem használt motorakkumulátor tavaszig egészen biztosan tönkremegy. Motorok 7, 9 vagy 12 Ah-s akkuját max. 0,7, 0,9 vagy 1,2 A-ral szabad tölteni. Nagyon fontos hogy motorunkat csak végszükség esetén bikázzuk be autóról, mert komoly kárt tehetünk a motorvezérlő elektronikában, továbbá motorunk akkuját soha se töltsük autótöltővel!

A hűtőfolyadék tágulótartályaHa akkunk nem zártrendszerű (tetején levehető műanyag sapkák vannak), akkor az elektrolit szintjét is ellenőrizni kell, szükség esetén ioncserélt vízzel utántölteni. A kellő szintet az akku oldalán látni. Motorba visszaszerelésnél figyeljünk oda, hogy először a pozitív (piros), majd a negatív (fekete) sarut csatlakoztassuk, mert ellenkező esetben könnyen zárlatot okozhatunk.

Vízhűtéses motorunk hűtőrendszerét is nézzük át, lényeges, hogy a rendszerben elég hűtőfolyadék legyen. A töltőnyílást a motor elején a kormány alatt, valamelyik műanyag idom takarásában találjuk. Típusfüggő, hogy ehhez elölről vagy hátulról kell a műanyag burkolatot eltávolítani. A burkolatot általában csavarok és műanyag „fülek” tartják. Vigyázat ezek a „fülek” könnyen törnek! A kellő hűtőközeg szintjét a tartályon valamilyen dudor vagy más jelzés mutatja. Az utántöltést ioncserélt vízzel kevert fagyállóval végezzük.

Bátran kijelenthetjük, hogy a motor élettartama szempontjából az egyik sarkalatos pont a motorolaj. Lényeges, hogy mindig a gyár által előírt kenőanyagokat használjuk, ne próbálkozzunk különböző „csodatevő” adalékanyagokkal. A mai motorok már nagyon-nagyon precízek, ha nem a megfelelő olajat kapják, az könnyen a halálukat jelentheti. A motor igényeinek megfelelő olaj egyes típusoknál az olajtöltő nyílás mellett bele van ütve az öntvénybe, s persze a kezelési utasításban is megtalálható.

A két- és négyütemű motorok évente, vagy 5000, illetve 6000 km-enként igényelnek olajcserét (használattól függően). Ez a kétüteműeknél nem hagyományos olajcserét jelent, hanem az olajtartály elöregedett tartalmának cseréjét illetve feltöltését szintetikus 2t motorolajjal. Az olajszint ellenőrzéseEzenfelül a kétüteműeknél 800-1000 km-enként pótolni kell az elhasznált olajmennyiséget.

Fontos, hogy a motorolaj akkor is öregszik a motor belsejében, ha egyáltalán nem járunk vele, ezért az olajcserét mindig az idény kezdetén ejtsük meg. Az olajat meleg motorról kézhőfokig visszahűlt motoron cseréljük, így könnyebben kifolyik, és nem is égetjük meg magunkat. Egyes típusoknál a kihajtott állvány útban van az olajcserénél, ezeket támasszuk meg valamin, hogy biztosan álljanak. Készítsünk a motor elsődleges szűrője alá egy lavórt vagy egy régi olajos dobozt, aminek kivágtuk az egyik oldalát. Érdemes kicsavarás előtt féktisztítóval vagy csavarlazítóval megtisztítani a szűrőt, így a kulcs is jobban rámegy, és kicsavarni is könynyebb lesz.

Amíg kifolyik az összes olaj, tisztítsuk meg a műanyagszűrőt. Belülről kifelé féktisztító spray-vel fújjuk addig, amíg tiszta nem lesz. Ha ezzel végeztünk, és már a motorból szépen kifolyt az öszszes olaj, akkor az elsődleges szűrőt rakjuk vissza pontosan a hüvelybe, ahonnan kiszedtük. Ezt precízen végezzük (ügyelve, hogy a szita beilleszkedjen a helyére), ellenkező esetben tönkretehetjük a szűrőt, ami odafigyelve a motor teljes élettartamáig kitart. Ezek után a másodlagos (papír) szűrőt csavarjuk ki, ami az elsődleges mellett található. Ezt a papírszűrőt, ami leginkább az autók olajszűrőjére hasonlít, minden olajcserénél cserélni kell. Lényeges hogy az új szűrő tömítését kenjük be olajjal, mielőtt becsavarnánk, hogy meghúzáskor ne gyűrődjön meg. A szűrőket csavarjuk be rendesen, de ne húzzuk túl.

Az elsődleges szűrő kiszedéseMiután mindkét olajszűrő a helyére került, a betöltőnyíláson át elkezdhetjük feltölteni a motort az új olajjal. A betöltőnyílás műanyag kupakjának belső oldalán általában van egy apró nívópálca is, így a kupakot a betöltőnyíláshoz tartva (de nem beletekerve), leolvashatjuk az olajszintet. Amikor a motor nívópálcája már maximum olajszintet jelez, akkor (ideiglenesen visszatekert nívópálcával) indítsuk be a motort egy percre. Leállítás után egész biztosan a minimumon vagy alatta lesz a szint. Töltsük fel újra a maximumig, így már biztosan elég lesz. Ehhez pl. egy 200-as robogó esetén nagyjából 1.3 liter olajra lesz szükségünk.

A fáradt olajat szűrővel együtt adjuk le valamelyik benzinkútnál, ne öntsük a lefolyóba, mert veszélyes hulladéknak számít. Arra is vigyázzunk, nehogy a kerekek olajosak legyenek, mert csúnyát eshetünk. Szezon közben se feledkezzünk meg a kenőanyagról, rendszeresen ellenőrizzük az olajszintet akkor is, ha a visszajelző lámpák szerint minden rendben van.

Megtisztított elsődleges szűrőLegalább minden olajcserénél meg kell tisztítani a levegőszűrőt is. A légszűrő házának két részét általában 5-10 csavar, esetleg patent fogja össze. A szivacs, ami ténylegesen a levegőt szűri, a külső vagy a belső héjban foglal helyet. Vegyük ki a szivacsot és egy csapnál sima mosószeres vízzel addig mossuk, amíg tiszta víz nem jön belőle. Ekkor egyszerűen facsarjuk ki belőle a vizet, amennyire csak tudjuk, és csorgassunk rá bőven külön erre a célra gyártott szűrőolajat. A felesleges szűrőolajt csavarjuk ki a szűrőből, és egy benzines ecsettel, féktisztító spray-vel tisztítsuk meg a házat is a benne összegyűlt olajtól. A légszűrő alján általában található 1-2 átlátszó műanyagtároló, ami olyan, mint egy műanyag buborék, ezeket szintén ürítsünk ki légszűrőcserénél.

Ha ezekkel végeztünk, rakjuk vissza a szivacsot, majd szereljük össze a házat. A pontosság itt is fontos, ha nem vagyunk elég ügyesek, és a motor fals levegőt szív, akár már 500 km alatt tönkremehet. A házat inkább szedjük szét többször, de helyesen rakjuk össze. Amennyiben a szivacs már több mint 3 éves, vagy elvékonyodott és elvesztette rugalmasságát, akkor itt az ideje újra cserélni. Ha robogónkkal gyakran járunk poros helyeken, akkor érdemes a légszűrőt az előírtnál gyakrabban tisztítani.

Mosható légszűrő a légszűrőházbanA hátsó kerék „tövében” található a végáttétel. Ebben a véghajtóműben 80W90-es hajtóműolaj van, amit 20000 km-enként cserélni kell, azonban ezt már inkább bízzuk szakemberre. A tulaj feladata a véghajtómű olajszintjének ellenőrzése (a motorolaj betöltőnyílásának sapkájához hasonló kupak van itt is). Amennyiben az olajszint nem éri el a pálcát, azonnal forduljunk szerelőhöz.

Apróságnak tűnik, de a motor biztonságos úttartásához elengedhetetlen a gumik nyomásának rendszeres ellenőrzése. Csakúgy, mint a kopott, vagy nem teljesen sima felületű gumik cseréje. Ha az abroncs hosszanti barázdájában (profiljában) található kopásjelző már ugyanolyan magasan van, mint a profil széle, feltétlenül vegyünk új gumit. A gumik élettartama 10000 km körül van.

Szintén fontos apróság a lámpák működését leellenőrizni. Amennyiben valamelyik izzó kiégett, akkor általában az egész házát ki kell venni a körte cseréjéhez. Ez a művelet teljesen típus specifikus.

A fékek valamint a kormány karbantartását mindenképpen szervizben szakember végezze, mert itt a legapróbb hiba is balesetet okozhat, ezért a műhelyben fékbetétek cseréje után mindig ellenőrzik a fékhatást.

A fentiekkel nagyjából kimerítettük azt a szintet, amit a motoros otthon, saját kezűleg elvégezhet. Egyéb problémával illetve szervizelési munkával forduljanak inkább szakszervizhez, mert ezekhez már szaktudás, speciális szerszámok szükségesek – éppen úgy, mint a mai, korszerű gépkocsiknál is.